Lasitettu ulkotila auttaa nauttimaan kesästä – Parvekkeen tai terassin sisustaminen mielessä? Poimi ammattilaisten vinkit kesää varten tästä

Blogi | 3.6.2022

Lasitettujen parvekkeiden ja terassien sisustuksessa suurena trendinä on ollut jo hetken, että sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy, summaavat sisustussuunnittelijat Anni Haikola ja Jenny Pisilä yhdessä. Kaksikolla on sisustussuunnittelutoimisto Sisustus Visiointi Ylivieskassa.

Lasitus mahdollistaa monipuolisemman sisustuksen terassilla ja parvekkeella

Sisätilojen elementit, kuten verhot ja muut tekstiilit, sisustukselliset valaisimet, pehmustetut tuolit, piensisustuksen tavarat ja matot siirtyvät nyt myös terassille ja parvekkeelle varsinkin kesäisin, sillä lasitettu ulkotila mahdollistaa yhä monipuolisemman sisustuksen ja materiaalivalinnat antaessaan paitsi sääsuojaa myös lisää turvallisuutta. Kelivarmuus ja lukittavuus puolestaan tuovat mukanaan helppoutta ja tuovat tilalle enemmän käyttöä paremmissa olosuhteissa vailla sadetta, porotusta ja sääskiä.

– Kalusteissa näkee enemmän värien kirjoa, ja voimakkaitakin värejä suositaan taas, niin sisällä kuin ulkona, Jenny sanoo.

Lasituksen ansiosta ulkotilaankin voidaan nyt laittaa televisioita, äänentoistolaitteet, kuntoilupiste tai vaikkapa takkanurkkaus. Parhaimmillaan lasitettu parveke on kuin yksi huone lisää ja lasitettu terassi voi tarjota samanlaista viihtymistä vapaa-aikaan kuin loma-asunto.

Tulisija lasitetulla terassilla
Kuva: Lasitek Oy

Suomalainen terassi ei olekaan enää välttämättä perinteisesti vain grillillä ja ruokailuryhmällä varusteltu, vaan sieltä voi löytyä lisäksi lounge, nuotiopaikka, loikoilualue ja lasten leikkipaikkaa. Lasitettu tila voi yhdistää ulkosaunan ja asuinrakennuksen, ja tarjota suojaisen ja yksityisemmän paikan paljuiluun ja ulkoporeisiin. 

Tilava terassi voi olla varsinainen monitoimikeskus ja toisaalta pienikin parveke, voidaan sisustaa asukkaalle kaikkein mieluisimpia toimintoja varten viihtyisästi ja tasokkaasti.

– Yleisesti ottaen suuntaus on se, että asuntojen yhteydessä olevien ulkotilojen koko kasvaa, kertoo Anni.

Poimi tästä ammattilaisten vinkit lasitetun terassin tai parvekkeen kesäsisustamiseen

Ammattilaisen pikavinkit lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen
  1. Mieti, mitkä ovat omat tilan tarpeet ja toiveesi. Mitä haluat tehdä tilassa?
  2. Neliöt antavat raamit.
  3. Nauti koko kesästä muuttamalla tilan toiminnallisuutta ja sisustusta .
  4. Satsaa lasitukseen.
  5. Muunna tila kesäkeittiöksi.
  6. Luo tunnelmaa ja lämpöä takkatulella.
  7. Hyödynnä terassi tai parveke ruokayrttien kasvattamiseen ja ruukkuviljelyyn.
  8. Varjosta ja annostele aurinkoa.
  9. Kierrätä ja säästä.
  10. Perusta kesäkylpylä.

Mieti, mitkä ovat omat tilan tarpeet ja omat toiveesi? Mitä haluat tehdä tilassa? Muista, että terassille tai parvekkeelle ei ole mitään pakollisia elementtejä, vaan tilaa voi soveltaa omaan elämäntyyliin sopivaksi. Se voi olla vaikkapa kuntoilupaikka joogamattoineen ja soutulaitteineen. Tai jos tuntuu, että lapsilla ei ole tarpeeksi tilaa, niin terassi tai parveke voidaan vallata muksujen käyttöön. 

Neliöt antavat raamit. Mitä enemmän tilaa on, sitä useampia toimintoja lasitettuun ulkotilaan voi toteuttaa. Toisaalta pienenkin tilan saa toimivaksi hyvällä suunnittelulla ja priorisoinnilla. 

Nauti koko kesästä. Jo keväällä terassi voi olla puutarhakauden käynnistyspaikka. Kesällä kasvit voi kantaa pihalle ja raivata tilaa vaikkapa aurinkokylvyille ja loppukesää kohti tilan voi muuttaa tunnelmalliseksi lueskelu- tai rentoutumistilaksi. Tilan toiminnallisuutta voi muuttaa lopulta melko vähälläkin, sillä kesäaikaan lasitettua terassia tai parveketta voi sisustaa kuin sisätilaa. Terassilämmittimet ja monipuoliseksi suunniteltu valaisu pidentävät kesäkautta.

Lasitus mahdollistaa monipuolisemman sisustuksen terassilla ja parvekkeella

Satsaa lasitukseen. Lasitettu ulkotila mahdollistaa tilan käyttämisen säästä riippumatta, helpottaa materiaalivalintoja ja mahdollistaa tilan lukitsemisen.

Muunna tila kesäkeittiöksi. Mieti kuinka suuren pöytäseurueen haluat saada tilaan mahtumaan ja mitoita kalustus sen mukaan. Onko tila niin lähellä keittiötoimintoja, että voit keskittyä ruokalutilan sisustamiseen, vai tarvitaanko tilaan oma kokkausmahdollisuus? Voisiko terassille tuoda jonkin erilaisen ruoanlaittomahdollisuuden, kuten savustuspisteen tai pizzauunin? Tarvitaanko vesipistettä tai laskutilaa? Olisiko tilassa hyvä olla oma kylmäsäilytysratkaisu?


Tunnelmaa lämmöstä ja takkatulesta. Kaasutakat ja biotakat ovat kauniita sisustuselementtejä ja tunnelmanluojia, eivätkä vaadi hormeja. Suomalaisessa kesässä on usein koleammatkin hetkensä, joten terassilämmitin voi pelastaa myös viileät kesäpäivät ja -illat. Terassilämmittimiä löytyy nykyään hyvin monenlaisia ja osa on hyvin sisutuksellisia.

Nauti kasvun ihmeestä. Hyödynnä terassi tai parveke ruokayrttien kasvattamiseen ja ruukkuviljelyyn. Huomioi kastelun järjestäminen ja tilan tuulettaminen lasitetussa tilassa. Terassin yhteyteen voi lisätä kasvatusaltaita jopa altakasteltavana. Ota koko tilan korkeus käyttöön telineiden ja seinäkiinnitysten avulla. (Lisää terassi- ja parvekeviljelystä voit lukea aikaisemasta blogiartikkelistamme.)

Annostele aurinkoa. Jos terassi tai parveke on paahteinen ja altistuu voimakkaalle auringonpaisteelle, saat suojaa erilaisilla verhoratkaisuilla, markiiseilla ja aurinkovarjoilla. Huomioi myös lasien avattavuus tuulettumista varten lasitetuissa tiloissa.

Kierrätä ja säästä. Kesällä lasitetulla terassilla ja parvekkeella voi käyttää samoja huonekaluja kuin sisälläkin. Lainaa tavaroita muista huoneista kesäksi. Kurkkaa siis varastoon tai kierrä kirppiksellä kalusteita miettiessäsi. Kirjaa, mitä tarvitset seuraavaksi kesäksi ja hyödynnä alennusmyynnit syksyisin. Osaisitko tehdä sisustukseen tarvittavia tekstiileitä tai kalusteita itse?

Perusta kesäkylpylä. Erikokoiseen tilaan sopii erilainen ratkaisu. Jos rakenteet sallivat ja tilaa riittää, voit lisätä terassille paljun tai ulkoporealtaan. Pienimmälläkin parvekkeella voi tehdä vaikkapa jalkakylvyn ja luoda spa-tunnelmaa tuoksukynttilöillä. Huomioi myös tarvittava näkösuoja, jota saa vaikkapa parveke- ja terassiverhoilla, rimoituksilla, sermeillä, teippauksilla, korkeilla kalusteilla tai kasveilla.

Kiinnostuitko terassilasituksesta?

Asiantuntevat jälleenmyyjämme ympäri Suomen suunnittelevat kanssasi kotiinne ja perheenne tarpeisiin sopivan lasituksen. Tarvittaessa voitte myös saada koko terassin rakennettuna perustuksista asennukseen saakka avaimet käteen -periaatteella.

Edellinen Seuraava

Liittyvät artikkelit