Lasiterassin ostajan opas

Etusivu > Terassille

Lasiterassin ostajan opas

Suomen lyhyessä, säältään vaihtelevassa ja sääskien kansoittamassa kesässä lasiterassi tarjoaa viihtyisän ja suojaisan huonemaisen ulkotilan. Lasitus pidentää terassin käyttöaikaa, lisää asunnon arvoa ja tuo paljon erilaisia mahdollisuuksia terassin käyttöön. Mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon lasiterassia hankkiessa ja miten siinä pääsee alkuun?

Tämä on opas sinulle, joka harkitset lasiterassin ostamista.

Näin lasiterassin hankinta etenee

Lasiterassin ostaminen on helppoa, kun otat myyjän mukaan heti suunnitteluvaiheessa. Kun ostat jälleenmyyjältämme avaimet käteen -valmisterassin tai lasiterassin, voit jättää lupien hankkimisen, pation rakentamisen ja lasitusten asentamisen ammattilaisten hoidettavaksi. Pääset itse nauttimaan valmiin lasiterassin käytöstä.

1) Haaveilu &
suunnittelu

Mieti lasiterassin käyttötarkoitusta ja sen yhdistämistä osaksi avopatiota ja muuta pihaa.

2) Ota yhteyttä Alutec jälleenmyyjään

Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjäämme ja sovi maksuton arviokäynti. Jälleenmyyjämme antaa tarjouksen lasituksista ja saat apua suunnitteluun. Jos tarvitset myös pation, saat monilta jälleenmyyjiltämme avaimet käteen valmisterassin. Tällöin voit hypätä suoraan viimeiseen vaiheeseen eli terassistasi nauttimiseen! Mikäli haluat rakentaa pation itse, antaa jälleenmyyjämme neuvoja perustusten ja rungon tekoon.

3) Selvitä ja hanki tarvittavat luvat

Jälleenmyyjämme auttavat lupien hankkimisessa. Jos haluat, voit selvittää itse tarvittavat luvat kuntasi rakennusvalvonnasta ja hankkia luvan tarvittaessa myös taloyhtiöltä.

4) Pation rakentaminen

Voit teettää pation rakentamisen valmisterasseja tarjoavalla jälleenmyyjällämme! Jos teet pation itse perustuksista asti, tilaa rakennesuunnittelijalta laskelmat ja suunnitelma perustuksista. Tee perustukset, pation runko ja kansilaudoitukset sekä mahdollinen lasiterassin puurunko.

5) Lasitusten valmistus ja asennus

Jälleenmyyjämme tekee tarkistusmittauksen ja lasitukset valmistetaan tehtaallamme Ylivieskassa. Tämän jälkeen jälleenmyyjämme asentaa lasiterassin tai terassilasitukset paikoilleen. Asennus kestää yhdestä kolmeen päivään.

6) Ja eikun nauttimaan!

Pääset nauttimaan upeasta uudesta ulkotilastasi. Jälleenmyyjämme opastavat lasituksen käytössä sekä huollossa. Jos asennuksen jälkeen ilmenee tarvetta profiilien säätämiselle tai muille korjaustoimenpiteille, jälleenmyyjämme auttavat mielellään.

Lasiterassi voidaan rakentaa osaksi talon yhteydessä olevaa terassikokonaisuutta tai erillisterassiksi. Lasitetun tilan suunnitteluun vaikuttaa paljon se, onko kyseessä

  • uudisrakennuksen vasta suunnitteluvaiheessa oleva terassi
  • vanhemman rakennuksen terassin uudelleen rakentaminen ja lasittaminen
  • jo valmiin avopation osittainen tai kokonaan lasittaminen

Kaikissa tapauksissa avainasemassa on kuitenkin huolellinen suunnittelu. Näin lasiterassi on pitkäaikainen arjen ja juhlan ilo. Lue lisää suunnittelusta ja muista huomioitavista asioista alta.

Huolellinen suunnittelu ja käyttötarkoituksen miettiminen takaa onnistuneen lasiterassin hankinnan

Terassi on samalla tavalla elämiseen tarkoitettu tila kuin olohuone ja makuuhuone. Sen käyttöä, käytännöllisyyttä ja viihtyisyyttä kannattaa miettiä tarkoin. Haaveilu ja visiointi jopa kymmenen vuoden päähän kannattaa. Kirjoitimme tästä myös blogiartikkelissamme Terassielämää parhaimmillaan. Käyttötarkoitus vaikuttaa todella moneen asiaan kuten lasitetun terassin sijoittamiseen ja kulkuyhteyteen taloon. Myös lasiterassin koko, kulkuaukot ja lasitusratkaisut määräytyvät käyttötarkoituksen mukaan. Lisäksi monet terassille sijoitettavat asiat, kuten tulisijat, lämmittimet ja poreallas, tuovat lisää huomioitavia seikkoja terassin suunnitteluun. Ainakin näitä asioita kannattaa kysellä itseltä ja perheenjäseniltä lasiterassiin liittyen:

  • Haluanko vilvoitella saunasta tullessa lasituksen suojissa?
  • Sijoitetaanko mahdollinen poreallas lasitettuun tilaan?
  • Onko terassilla tarkoitus ruokailla usein? Pitääkö lasitetulle terassille mahtua ruokailuryhmä ja kuinka monelle henkilölle?
  • Haluanko tehdä lasitetusta tilasta kesäkeittiön?
  • Haluanko viljellä hyötykasveja lasiterassilla?
  • Haluanko loikoilla lasituksen suojissa esimerkiksi riippukeinussa, sohvalla tai aurinkotuolissa
  • Käyttävätkö lapset lasitettua tilaa leikkimiseen tai lemmikit auringossa loikoiluun?
  • Haluanko käyttää lasitettua tilaa ympärivuotisesti?
  • Liittyykö lasiterassin käyttö johonkin muuhun pihalla olevaan toimintoon, kuten nuotiopaikkaan, uima-altaaseen, ulkosaunaan tai viljelyalueeseen?
  • Muuttuvatko käyttötarpeemme merkittävästi ajan saatossa, kun esimerkiksi lapset kasvavat ja miten lasiterassi muuntautuu niiden mukana?

Pihan ja puutarhan tilat voidaan jakaa samoihin ryhmiin kuin sisätilatkin: oleilu, kokkaus ja ruokailu, lepo sekä kylpy. Jos grillaat tai valmistat muuten ruokaa ulkona kerran kesässä, eivät kesäkeittiö ja ruokailualue ole välttämättä niitä toiminnallisuuksia, jotka kannattaa sijoittaa lasitetulle osalle terassia.

Jos lasiterassia ollaan rakentamassa jo olemassa olevan avopation päälle, asettaa se jo aika selkeät raamit suunnittelulle. Jos taas ollaan rakentamassa uutta terassikokonaisuutta taloon, jossa on asuttu useampi vuosi, voivat tarpeet ja toiveet olla jo paremmin mietittynä kuin uudisrakennuksen terassia suunnittelevalla.

Kun haaveet ja toiveet ovat selkiytyneet ja käyttötarpeiden mahdollista muuttumistakin ajan saatossa on mietitty, voidaan terassin ja lasitetun tilan suunnittelu aloittaa talon ja ympäröivän pihan sekä rakennusmääräysten asettamat rajoitukset huomioiden.

Lasiterassin koko – Mikä on likaa ja mikä liian vähän?

Kuten sanottua lasiterassin optimaalisen kokoon vaikuttaa hyvin paljon sen käyttötarkoitus. Toivotut toiminnallisuudet vaikuttavat lasiterassin kalustukseen ja sitä kautta tilan tarpeeseen. Suositeltu vähimmäispinta-ala lasiterassille on noin 7 m2. Syvyyden vähimmäissuositus on noin 1,8 metriä ja leveyden kolme metriä. Tällöin sinne mahtuu esimerkiksi pieni oleskelu- tai ruokailuryhmä.

Käyttötarkoituksen lisäksi lasitetun tilan kokoa on hyvä suhteuttaa myös talon mittoihin. Jos lasiterassista suunnitellaan liian pieni, tuo sen muuttaminen jälkikäteen lisäkustannuksia. Siksi kannattaa panostaa heti muutamaan ylimääräiseen neliöön.

Lasiterassin kattokaltevuuteen vaikuttaa halutun kulkuaukon korkeus, mutta se olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä yhtenäistää talon kattokaltevuuden kanssa. Muutenkin terassi kannattaa suunnitella talon arkkitehtuuri mielessä pitäen, jotta terassi sopii talon julkisivuun.

Lasiterassin sijainti ja kulkuyhteydet

Yleensä lasiterassi rakennetaan suoraan kiinni asuinrakennukseen. Lasiterassin toiminnallinen suhde talon muihin tiloihin on tällöin käytännöllisyyden kannalta todella tärkeä huomioida terassin sijaintia mietittäessä. Jos saunasta halutaan päästä lasituksen suojiin vilvoittelemaan, on luonnollisesti kätevää, että kulku lasiterassille on suoraan saunatiloista. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa harkita kulkuyhteyden rakentamista avopatiolla. Jos taas ruokailu on lasiterassin pääkäyttötarkoitus, kannattaa kulkuyhteys tehdä keittiöön. Tällöin asioita ja tarjoiltavia ei tarvitse kantaa pitkiä matkoja.

Lasiterassi voidaan myös rakentaa täysin muista rakennuksista erillisenä. Tällöin se voidaan sijoittaa esimerkiksi kesäpaikassa rannan läheisyyteen kauemmas mökistä tai omakotitalon pihalla vaikkapa paljun viereen. Tällainen erillisterassi on vaihtoehto myös silloin, kun talon yhteydessä oleva lasitettu tila halutaan pyhittää vaikkapa loikoiluun ja saunasta vilvoitteluun. Tällöin erillisterassista voitaisiin tehdä esimerkiksi kesäkeittiö.

Erillisterassin suunnittelu tai rakennusten yhdistäminen lasiterassilla

Lasiterassilla voidaan myös yhdistää kaksi erillistä rakennusta, kuten omakotitalo ja pihasauna. Tällöin täytyy huomioida kuitenkin kunnan rakentamisemääräykset ja palo-osastoinnit.

Ilmansuuntien huomiominen lasiterassin sijoittamisessa

Ilmansuunta vaikuttaa lasiterassin valoisuuteen ja lämpötilaan merkittävästi eri vuodenaikoina. Suoraan etelän suuntaan olevalla lasiterassilla on jo kevätauringossa t-paita -keli. Mutta siellä voi taas olla tukahduttavan kuuma keskikesän paahtavassa auringossa ilman varjostusta tai ristivetoa.

Lasitetun terassin ilmanvaihto, varjostus ja näkösuoja

Lasiterassille on mahdollista saada pysyvää näkö- ja auringosuojaa erilaisilla lasivaihtoehdoilla tai muunneltavampaa suojaa vekkiverhoilla ja sälekaihtimilla.

Etenkin suoraan etelän suuntaan olevalle lasiterassille on hyvä miettiä auringonsuojaa ja tiheään asutulle alueelle näkösuojaa.

Luontainen ilmanvaihto on lasiterassilla erittäin tärkeää. Siksi terassin lattia tulee toteuttaa tuulettuvalla rakenteella. Kuumina kesäpäivinä ristivedosta on myös hyötyä. Lasituksen olisikin hyvä olla avattava ainakin kahdelta sivulta.

Lasivaihtoehdot terassilasituksessa

Ruskea ja harmaa massavärjätty karkaistu lasi suojaa paremmin auringolta ja katseilta kuin kirkas lasi. Ns. maitolasi antaa puolestaan vielä paremman näkösuojan. Eri lasivaihtoehtoja on myös mahdollista yhdistää kirkkaaseen lasitukseen. Esimerkiksi porealtaan takana oleva kiinteä lasitus voi olla maitolasia tai lasikatto auringonsuojalasia. Jos jokin sivu lasiterassista on kaidetta, voidaan vain kaiteen lasit valmistaa näkösuojaa antavasta lasista.

Terassiverhot

Lasiterasseille on saatavilla ulkokäyttöön soveltuvia vekkiverhoja ja kaihtimia. Verhot voidaan asentaa terassilasituksiin, kattoon tai kaiteeseen.

Milloin terassille tarvitaan kaide?

Maantasalle rakennattavalle (puotamiskorkeus alle puoli metriä) lasiterassille ei tarvita kaidetta. Voi kuitenkin olla lasiterassi käyttöön liittyviä syitä, jolloin kaidetta kannattaa harkita:

  • Terassille halutaan välillä päästää koira tai pieniä lapsia hetkeksi omin päin temmeltämään lämpimänä kesäpäivänä. Tällöin kaiteen päällä olevan lasituksen voi avata ja kaide pitää lapset sekä koirat turvallisesti terassilla.
  • Halutaan näkösuojaa esimerkiksi aurinkotuoleille tai porealtaalle, mutta kuitenkin mahdollisuus tuuletukselle myös kyseisellä puolella lasiterassia. Kaide voidaan tällöin lasittaa vaikkapa maitolasilla ja kaiteen yläpuolinen avattava lasitus kirkkaalla lasilla.

Jos putoamiskorkeus ylittää puoli metriä, rakennusmääräykset vaativat kaiteen rakentamisen. Avokaide käy 700mm asti, mutta sen ylittyessä on käytettävä suojakaidetta. Suojaava osa kaiteessa voi olla laminoitua tai laminoitua karkaistua turvalasia. Suojakaiteen kokonaiskorkeuden tulee olla vähintään metrin.

Pystypuittellinen vai puitteeton terassilasitus?

Haluatko ihastella terassilta avautuvaa maisemaa ilman, että maisemaa halkovat lasituksen pystypuitteet? Meneekö esteetön näkymä sen edelle, että lasitus olis mahdollisimman tiivis? Silloin valintasi on pystypuitteeton lasitus.

Jos taas haluat mahdollismman hyvän suojan säätä vastaan ja nauttia kesäilloista rauhassa sääskiltä, suosittelemme pystypuitteellista lasitusta.

Tulisija lasitetulla terassilla

Lasiterassi ympärivuotiseen käyttöön

Jos terassilla halutaan oleskella vielä viileinä syysiltoina, on lisälämmitin tarpeen. Lämmönlähde voi olla elävää tulta tarjoava kevyt kiertoilmatakka tai biotakka eli ns. sisustustakka. Hormillinen kiertoilmatakka tarvitsee läpiviennin terassin kattoon. Niinpä takan sijainti on syytä tietää ennen lasikatollisen terassin hankkimista. Karkaistuun lasiin ei jälkikäteen voi tehdä reikää.

Kaasulämmitin on yksi vaihtoehto terassille, mutta sen kanssa tulee huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Myös suojaetäisyydet kalusteisiin ja seiniin täytyy ottaa huomioon. Sähköllä toimivat kvartsilämmittimet ovat tehokkaita, mutta terassin pistorasian sulakkeen koon riittävyys pitää tarkistaa.

Terassimatto, etenkin termomatto, vähentää kylmän tuntua ja lisää mukavuutta terassin käyttöön etenkin viileämmillä keleillä.

Lasitetun terassin perustukset, runko ja lattiamateriaali

Lasiterassin perustuksen tulee suunnitella huolellisesti. Perustuksen tulee kantaa lasiterassilta tuleva kuorma ja olla routimaton. Uudisrakentamisen yhteydessä perustusten teko lasiterassia varten on kustannustehokkainta tehdä yhtäaikaa talon perustusten kanssa. Terassin lattian tulee olla rakenteeltaan tuulettuva.

Monet jälleenmyyjämme tarjoavat avaimet käteen valmisterasseja perustusten teosta aina lasitusten asennukseen saakka. Saat apua suunnitteluun ja lupien hankintaan.

Tarvitaanko lasiterassille rakennuslupa?

Lasitettua terassia ei yleensä lasketa asuinrakennuksen kerrosalaan eikä kokonaisalaan. Lasiterassi on kylmää ulkotilaa, mikäli vähintään 30 % terassin ulkoilmaa rajoittavasta seinäpinnasta on avattavissa – niin kuin yleensä aina on. Joissakin kunnissa lasitetulle terassille on voitu määrätä enimmäiskoko.

Tavanomaisen terassilasituksen toteuttaminen jo olemassa olevalle patiolle ei välttämättä vaadi rakennnusvalvonnan lupaa. Pääosin sisäänvedetty, tolppien väliin asennettava, kirkkailla laseilla toteutettu terassilasitus on yleensä tällainen tapaus. Muunlaiset lasitukset puolestaan voivat vaatia toimenpideluvan- tai ilmoituksen.

Jos taas olemassa olevalle avopatiolle tehdään kokonainen lasiterassi kattoineen, tarvitaan hankkeelle yleensä toimenpide- tai rakennuslupa. Käytännöt vaihtelevat kunnittain, joten on hyvä olla aina yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan. Usein kunnan verkkosivuilta löytyy myös tietoa terassien lasittamisen luvanvaraisuudesta.

Uudisrakennuksessa terassit sisältyvät rakennuslupamenettelyyn. Uutta taloa suunnitellessa olisi hyvä varautua terassin lasittamiseen, vaikka lasitusta ei olisikaan tarkoitus tehdä heti. Lupamenettelyä ei näin tarvita uudestaan tulevaisuudessa, kun lasitusvaraus sekä sijainti on esitetty lupakuvissa ja lasituksen edellyttämät palo-osastoinnit on huomioitu.

Jos lasitus on tulossa asunto-osakeyhtiössä sijaitsevan asunnon terassille, tarvitaan lupa ainakin taloyhtiöltä.

Jokaisella kunnalla on omat rakennusjärjestyksensä ja asemakaavansa. Ne voivat poiketa toisistaan suurestikin. Kannattaa siis tarkistaa oman alueen vaatimukset ennen kuin alkaa terassin rakennuspuuhiin.

Jälleenmyyjämme auttavat lupa-asioissa. Kannattaa olla yhteydessä lasiterassin myyjään jo suunnitteluvaiheessa.

Puu- vai alumiinirunkoinen lasiterassi?

Lasiterassi voi olla alumiini- tai puurunkoinen. Alumiinirunko on hintavampi, mutta myös huolettomampi ja pitkäikäisempi ratkaisu kuin puurunko. Puu on rakennusmateriaalina helpommin muokattavissa vielä asennuspaikalla ja siksi puurunkoinen lasiterassi voi olla parempi ratkaisu monimutkaisiin kohteisiin.

Alumiini kestää hyvin UV-säteilyä ja vaihtelevia lämpötilaeroja säilyttäen muotonsa. Alumiini ja lasi muodostavat pitkäikäisen ja huoltovapaan lasiterassin. Molemmat kestävät hyvin lumi- ja tuulikuormaa.

Terassilasitusten lasi on karkaistua turvalasia. Lasin paksuus vaihtelee terassilasituksesta, rakennuspaikasta ja lasielementtien koosta riippuen 4-10mm välillä. Kattolasit ovat myös karkaistua lasia. Niiden vahvuuteen vaikuttaa kattokaltevuus ja kattojuoksujen etäisyys toisistaan. Kattolaseissa huomoidaan myös lumikuorma.

Terassilasituksen alumiiniprofiilit on mahdollista maalata kaikkiin perus RAL-värikartan sävyihin. Perusvärit (valkoinen, vaaleanharmaa, tummanharmaa ja musta) ovat edullisempia, mutta lisämaksulla profiileihin saa jopa erikoissävyjä kuten puukuviointeja. Rakennuksen ilmeeseen sopiva ja ympäristöön istuva alumiinirakenteinen lasiterassi on siis mahdollista saavuttaa – oli sitten kohde romanttinen maalaistyyppinen talo tai moderni kivitalo.

Paras aika hankkia lasitettu terassi

Terassin lasitus onnistuu mihin vuodenaikaan vain, mutta talvikuukausina sen hankinta sujuu todennäköisesti nopeammin. Terassilasituksen sesonki on kevät- ja kesäkuukausina. Ainut hidastava tekijä talvella kovalla pakkasella voi olla mahdollisten perustusten tekeminen. Jos on tarkoitus viettää alkukesän juhlia lasiterassilla, on terassi järkevää tehdä jo talvella. Näin se on ajoissa valmiina käyttöön ja sisustamisellekin jää aikaa.

Mitä lasiterassi maksaa?

Terassilasitukset ja kokonaiset lasiterassit toteutetaan aina mittatilaustyönä. Niinpä lasiterassille ei voi antaa mitään yleispätevää hintaa. Hinta muodostuu tuotteesta, lisätarvikkeista (kuten verhoista), työstä ja lisäpalveluista (mm. perustukset).

Itse lasiterassin hintaan vaikuttaa rungon materiaali (puu vai alumiini), lasivalinnat (auringosuoja, kirkas, maitolasi), lukitukset, terassilasituksen malli ja alumiiniprofiilien väri.

Terassilasitus on pitkäikäinen investointi, joka nostaa asunnon tai talon arvoa. Se myös suojaa terassia ja kalusteita pidentäen niiden käyttöikää.

Jälleenmyyjämme tekevät veloituksettomia arviokäyntejä, jotka eivät sido sinua vielä mihinkään. Saat unelmiesi terassista kustannusarvion. Kannattaa olla yhteydessä lasiterassin myyjään jo siinä vaiheessa, kun haaveet ja toiveet ovat selvillä. Saat arviokäynnin yhteydessä hyviä vinkkejä ja neuvoja lasiterassin suunnitteluun ja hankintaan liittyen.

Referenssejä

Blogista