Lasitusten avulla terassi tai parveke muuttuu vapaa-ajan asuntoa vastaavaksi ajanviettopaikaksi

Lomalla omalla terassilla, parveke pakopaikaksi arjesta – lasitus muuntaa ulkotilasta vapaa-ajan keitaan

Blogi | 23.6.2022

Hyvin suunniteltu ja sopivasti sisustettu lasitettu ulkotila tarjoaa mahdollisuuden nauttia vapaa-ajasta omassa kodissa kuin loma-asunnolla. Ylivieskalainen sisustussuunnittelutoimisto Sisustus Visiointi kertoo, miten oma piha, terassi, parveke tai pihasauna muodostavat lasituksella toimivan kokonaisuuden vapaa-ajan viettoon.

Kun tila on lasitettu, terassi tai parveke tarjoaa konkreettisesti yhden huoneen lisää.
– Parhaimmillaan lasitusten avulla kesämökki tuodaan oman kodin yhteyteen, kun se yhdistää vaikkapa ulkosaunan, pihan, terassin ja asuinneliöt yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi, Anni Haikola Sisustus Visioinnista sanoo.

Mitä kaikkea unelmien loma-asunnosta löytyy? Kesäkeittiö grilleineen ja ruokailupaikkoineen? Loungemainen tila luonnon äärellä loikoilua varten? Nuotiopaikka tai ulkotuli? Tilaa lasten leikeille tai oma paikka lemmikille? Ryytimaa tai kasvihuone kenties? 

”Pieneenkin tilaan voi valita kaikkein mieluisimmat vapaa-ajan toiminnot.”

Jenny Pisilä, Sisustus Visiointi

Lasitettu terassi tai parveke voi olla oikea monitoimikeskus. Jos piha on yhdistettävissä lasitetun ulkotilan avulla sisätiloihin vain mielikuvitus on rajana. Toisaalta pieneenkin tilaan voi valita kaikkein mieluisimmat vapaa-ajan toiminnot, Sisustus Visioinnin Jenny Pisilä muistuttaa.

Terassin ja parvekkeen sisustamisessa ammattilainen voi olla iso apu tilan hahmottamisessa, suunnittelussa, budjetoinnissa ja oikeiden materiaalien valinnassa.

– Usein voimme auttaa asiakasta näkemään omat toiveetkin selvemmin, Jenny sanoo.

Jos puitteet lasitukselle ovat jo olemassa, sisustussuunnittelija kartoittaa olemassa olevan tilan mahdollisuudet. Jos lasitettu tila on vasta valmisteilla, voi ammattilainen neuvoa optimaalisen ratkaisun löytämisessä ja auttaa välttämään monet karikot. Sisustussuunnittelija  kuuntelee asiakkaan tarpeita ja toiveita, elämäntapaa ja mieltymyksiä.

Poimi siis tästä ammattilaisten ideoita lasitetun tilan hyödyntämiseksi vapaa-ajan viettoon

1. Unelmoi. Mitä haluat vapaallasi tehdä? Parveke, terassi sekä siihen liittyvä piha-alue tai pihasauna kannattaa valjastaa palvelemaan myös näitä toiveita sujuvan arjen lisäksi. Tilaa voi soveltaa omaan elämäntyyliin sopivaksi. Se voi olla vaikkapa lähiliikuntapaikka kuntoilulaitteineen, kokkailulle ja ystävien viihdyttämiselle pyhitetty rento kohtaamispaikka tai unelmien spa saunoineen ja ulkoporeineen.

Spa-tunnelmaa terassilla ulkoporealtaalla

2. Nauti luonnosta kotonasi. Lasitettu ulkotila on parhaimmillaan viihtyisä yhteys luontoon. Lasitettu parveke tai terassi mahdollistaa myös aikaisemman aloituksen puutarhakauteen ja pidentää kesää lämmitettynä. Hyödynnä lasitettu tila ruokayrttien kasvattamiseen, ruukkuviljelyyn tai lisää kasvimaa lasitetun ruokailutilan läheisyyteen pihallasi. 

3. Hemmottele ystäviä. Sisusta lasitetusta tilasta uniikki vierashuone kesällä tai hyödynnä tila ruokailuun ja seurusteluun ystävien kanssa.

4. Pyydä ammattilainen apuun. Tilan koon, mitoituksen ja mittasuhteiden hahmottaminen voi olla vaikeaa. Sisustussuunnittelija auttaa etsimään sisustustarvikkeet ja kalusteet, budjetoi projektisi ja osaa valita oikeita materiaaleja ja ratkaisuja tilaan.

5. Unohda säätiedotukset. Kaasu- ja biotakka ei tarvitse hormia ja sopii siten parveke- tai terassitilaan. Ne ovat tunnelmaa tuovia sisustuselementtejä ja koleuden karkottajia. Sade tai tuuli eivät haittaa lasin takaa ja lasitetun tilan verhoilla tai markiiseilla voi luoda tarvittaessa varjoa. Terassilämmittimen avulla nautit tilasta keväästä syksyyn. 

6. Huoletonta vapaa-aikaa. Lasitettua ulkotilaa voi käyttää monella säällä, lasitus helpottaa materiaalivalintoja ja tilan saa tarvittaessa lukkoon. Jos tila on lasten käytössä, turvallisuus tulee ennen kaikkea. Vältä kiikkeriä kalusteita tai kiinnityksiä, joissa roikkuminen voi olla vaarallista. Eliminoi tippumisvaara. 

7. Kylve arkihuolesi pois. Jos rakenteet sallivat ja tilaa riittää, voit lisätä terassille paljun tai ulkoporealtaan. Tai voisiko pihaan tehdä erillissaunan, jonka yhteyteen voi tehdä myös lasitetun ulkotilan altaalle? Altaiden kanssa pohjatyöt täytyy olla huolella tehty. Mieti olisiko rakenteisiin upottaminen hyvä idea ja kuinka allasta on helppo huoltaa. Mihin likaiset vedet ohjataan? Tarkista, tarvitaanko lupa? Tarvitaanko tilaa tarjoiluille, pyyhkeiden ripustamiselle.

8. Viihdy. Lasitettuun ulkotilaan voi tuoda äänentoiston tai jopa television. Lue lempikirjaasi luonnon äärellä mukavasti, kuuntele lempimusiikkia pihan eläimiä seuraten tai kannusta suosikkijoukkuettasi ulkoilmakotikatsomossa.

Lasitetulla parvekkella ja terassilla voi rentoutua vaikka lempikirjaa lukemalla

9. Käsityöläisen inspiraatio. Onko käsillä tekeminen mielipuuhaa vapaa-ajallasi. Nikkaroi, askartele tai tee käsitöitä mukavasti lasitetulla terassilla tai parvekkeella. Osaisitko tehdä myös lasitetun tilan sisustukseen tekstiileitä tai kalusteita itse?

10. Sporttiseen vapaa-aikaan. Lasitettu ulkotila on mahtava treenipaikka. Tuo tilaan kuntopyörä tai mieti, mihin voisit helposti raivata tilaa jumpalle tai joogalle.

Kiinnostuitko terassilasituksesta?

Asiantuntevat jälleenmyyjämme ympäri Suomen suunnittelevat kanssasi kotiinne ja perheenne tarpeisiin sopivan lasituksen. Tarvittaessa voitte myös saada koko terassin rakennettuna perustuksista asennukseen saakka avaimet käteen -periaatteella.

Edellinen Seuraava

Liittyvät artikkelit