Lapset nauttivat lasitetun tilan suojissa porealtaassa polskimisesta

Lasitettu ulkotila luo tunnelmaa, helpottaa arkea ja tukee harrastuksia ympäri vuoden

Blogi | | 16.9.2022

Sisustussuunnittelijat Anni Haikolan ja Jenny Pisilän suunnittelutoimisto Sisustus Visioinnista kertovat, että myös lasitettu terassi tai parvekkeen kannattaa sisustaa ajatuksella – ei kiireellä. Terassin tai parvekkeen lasitus voidaan asentaa milloin vain. Poimi ammattilaisten vinkit tästä.

Ison terassin tai parvekkeen tilan voi hyödyntää jakamalla sen eri toimintoihin. Tilan voi myös valjastaa erilaiseen käyttöön eri vuodenaikoina. Syksy on mahtavaa aikaa kuntoilulle lasitusten suojissa.

Paras aika hankkia lasitus terassille tai parvekkeelle on aina, sillä lasituksia voidaan asentaa lähes milloin vain. Yleisesti ottaen vilkkainta terassinlaittoaikaa on kevät ja alkukesä, joten syksystä erityisen hyvän ajankohdan lasitussuunnitelmille tekee se, ettei asennuksissa ole jonoa. Toisaalta syksyllä kesä ja kasvukausi ovat vielä tuoreena mielessä, mikä helpottaa miettimään, millaisia toimintoja terassilta tai parvekkeeltaan kaipaa silloin, kun se on ehkä kaikkein eniten käytössä. Kun projektilla ei ole kiire valmistua kesäksi, on helpompi miettiä myös lasitetun ulkotilan käyttöä muina vuodenaikoina. 

– Mieti vapaasti, mitkä ovat juuri sinun tarpeet ja toiveet tilassa. Mitä haluat siellä tehdä ja kuinka lasitettu terassi tai parveke muuntuu eri vuodenaikoihin, Jenny sanoo.

Lasitus antaa enemmän mahdollisuuksia

Syys- ja talvikauden sisustus verhoineen, viltteineen, tyyneineen ja mattoineen sopii myös terassille tai parvekkeelle, sillä lasitettu ulkotila antaa sääsuojan sisustukselle. Lasitettuun ulkotilaan voi luoda tunnelmaa valaisimilla, huonekaluilla ja koriste-esineillä siinä missä sisätilaankin. Lasitettu ulkotila tuo myös lisää turvallisuutta ja helpottaa tavaroiden säilyttämistä, sillä terassin voi lukita.

Lasituksen ansiosta ulkotilaankin voi laittaa television tai äänentoistolaitteet. Tarjolla on myös monipuolisia ja sisustuksellisia vaihtoehtoja terassin lämmittämiseen. Grillikauden ei tarvitse loppua kesään, kun ulkotila on hyvin mietitty. Muita mainioita terassille soveltuvia ruoanlaittomahdollisuuksia ovat savustus ja pizzauunit.

– Sisustussuunnittelija auttaa etsimään oikean kokoiset kalusteet, pitää budjetin hallinnassa ja valitsee oikeita säänvaihtelut kestäviä materiaaleja ja ratkaisuja tilaan, kertoo Anni.

Poimi tästä ammattilaisten vinkit lasitetun terassin tai parvekkeen ympärivuotiseen käyttöön

1. Panosta valaistukseen. Valitsemalla oikeanlaisen valonlähteen ja hyödyntämällä suoraa ja epäsuoraa valoa toimintojen mukaan, saat lasitetusta tilasta paitsi viihtyisän, myös toimivan. Nykyisin on tarjolla paljon myös sisustuksellisia ulkotilaan soveltuvia valaisimia, kuten lattiavalaisimia.

2. Terassille tai parvekkeelle ei ole mitään pakollisia elementtejä, vaan tilan tulisi palvella omistajansa elämäntapaa. Lasitettu ulkotila voi olla pyhitetty yhtä lailla kuntoilulle, lasten leikeille kuin elokuvailloille. 

3. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kun suunnittelet lasituksen huolelliset, voit toteuttaa sen myös vaiheissa, mikäli tila tukee sellaista. 

4. Jos sinulla on paljon tilaa, jaa tila eri toimintoihin. Pienen tilan saa toimivaksi hyvällä suunnittelulla ja priorisoinnilla. 

5. Tunnelmaa lämmöstä ja takkatulesta. Kaasutakat ja biotakat ovat kauniita sisustuselementtejä ja tunnelmanluojia, eivätkä vaadi hormeja. Suomalaisessa kesässä on usein koleammatkin hetkensä, joten terassilämmitin voi pelastaa myös viileät kesäpäivät ja -illat. Terassilämmittimiä löytyy nykyään hyvin monenlaisia ja osa on hyvin sisutuksellisia.

6. Luo oma spa ulkotilaan. Jos rakenteet sallivat ja tilaa riittää, voit lisätä terassille paljun tai ulkoporealtaan. Mieti myös tarvitaanko näkösuojaa, kuten verhoja, sermejä, rimoituksia tai teippauksia. Myös korkeita kalusteita tai kasveja voi käyttää estämään katseita naapurista.

7. Pyydä ammattilainen avuksi. Tilan koon, mitoituksen ja mittasuhteiden hahmottaminen ja hyödyntäminen voi olla vaikeaa, mutta ammattilainen osaa ottaa koko potentiaalin käyttöön. Sisustussuunnittelija osaa usein ottaa huoltotarpeet paremmin huomioon, ja tietää niksit niin tilan kuin sen sisustuksenkin helppohoitoisuuteen. Lisäksi suunnittelija kirkastaa toiveesi ja auttaa niiden toteuttamisessa. 

8. Kierrätä ja tee löytöjä. Täyspuiset ja oikein käsitellyt huonekalut käyvät terassille vuoden ympäri. Mieti siis, voisitko lainata tavaroita muista huoneista tai hyödyntää varastoon säilöttyjä aarteita. Jos pidät kirppiksillä kiertelystä, voit tehdä löytöjä ja alennusmyynnit kannattaa hyödyntää. Jos olet näppärä käsitöissä, tee sisustukseen sopivat tekstiilit ja pienhuonekalut itse.

9. Nauti koko vuodesta. Lasitettu tila kannattaa päivittää eri vuodenaikoihin. Kesällä terassilla toimivat toiset jutut kuin talvella, mutta lasituksen avulla tilaa voi hyödyntää aina.

Lasitetusta tilasta voi nauttia ympäri vuoden sisustusta ja toiminnalisuuksia muuttamalla.

Kiinnostuitko terassilasituksesta?

Asiantuntevat jälleenmyyjämme ympäri Suomen suunnittelevat kanssasi kotiinne ja perheenne tarpeisiin sopivan lasituksen. Tarvittaessa voitte myös saada koko terassin rakennettuna perustuksista asennukseen saakka avaimet käteen -periaatteella.

Edellinen Seuraava

Liittyvät artikkelit