Alutec Dense terassilasituksen profiilit ovat erittäin kapeat ja sirot

Säästöä lämmityskuluista parveke- ja terassilasituksilla + neljä energiansäästövinkkiä

Blogi | | 18.1.2023

Lasitus terassilla ja parvekkeella toimii puskurina kylmää ulkoilmaa vastaan. Lasitus voi siis itsessään jo tuoda säästöjä omakotitalon tai kerrostaloasunnon lämmityskuluista. Lisäksi lasitettua tilaa voi hyödyntää useammallakin tavalla pienien energiansäästöjen saavuttamiseksi. Kokosimme vinkit tähän artikkeliin.

Kerrostaloasunnon lämmityskuluja voi tutkitusti [*] pienentää lasittamalla parvekkeen. Suomalaisessa asuinkerrostalossa parvekelasituksen aiheuttama säästö lämmitysenergiassa on tutkimuksen mukaan keskimäärin 5,9%. Se tarkoittaa vähimmillään noin 200 kilowattituntia vuodessa. Nykyisillä sähkön hinnoilla säästö etenkin talviaikaan on jo tuntuva. Lämpötila on lasitetulla parvekkeella noin viisi astetta lämpimämpi kuin ulkoilma. Lämpötilaero vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

*Kimmo Hilliaho, Energy Saving Potential and Interior Temperatures of Glazed Spaces, väitöskirja Tampereen teknillinen yliopisto, 2017

Myös terassilasitus toimii puskurina kylmälle ulkoilmalle. Lasitettu terassi voi siis tuoda energiasäästöjä omakotitaloon.

Sen lisäksi, että lasitus itsessään voi jo auttaa energiansäästössä, lasiterassi tai lasitettu parveke on oiva tila näiden energiansäästövinkkien hyödyntämiseen:

  • Lämmintä ruokaa ei kannata siirtää suoraan jääkaappiin tai pakastimeen. Viileillä keleillä ruoan voi viedä turvallisesti lasitettuun tilaan jäähtymään ennen kylmäkaappiin laittamista. Suljetun lasituksen ansiosta ruoat ovat turvassa ohi kulkevilta eläimiltä ja linnuilta.
  • Voit myös siirrellä puolen litran-litran vesipulloa terassin tai parvekkeen välillä, kun ulkona on tarpeeksi pakkasta. Ulkona jäätynyt pullo antaa pakkasilmasta jäähdytysapua jääkaapille.
  • Jäinen pakastin tuhlaa turhaan energiaa. Sen sulattaminen talvisaikaan on taas hitusen helpompaa, jos ruoat voi kiikuttaa suojaisaan lasitettuun tilaan odottamaan takaisin pakastimeen siirtoa.
  • Jos suunnittelet ulkoporealtaan laittamista terassille, kannattaa harkita sen sijoittamista lasitetulle osalle terassia. Novitekin mukaan ulkoporealtaan optimaalinen sijainti energiankulutuksen kannalta on tuulelta suojassa ja mahdollisimman lämpimässä paikassa. Lasitukset suojaavat viimalta, ja kevättalvella auringon lämmittäessä lasitetun tilan lämpötila voi nousta huomattavasti ulkotiloja korkeammaksi.

Kiinnostuitko parveke- tai
terassilasituksesta?

Asiantuntevat jälleenmyyjämme ympäri Suomen suunnittelevat kanssasi kotiinne ja perheenne tarpeisiin sopivan lasituksen.

Edellinen Seuraava

Liittyvät artikkelit