Viihtyisä pienoispuutarha tai rentouttava viherhuone kutsuu nauttimaan lasitetusta tilasta
Parvekkeesta ja terassista saa halutessaan monipuolisen pienoispuutarhan tai viherhuoneen täynnä väriloistoa, erilaisia tuoksuja ja makuja yhdistelemällä kesäkukkia, viherkasveja, köynnöksiä, koristeheiniä, monivuotisia kasveja ja hyötykasveja. Lasitus auttaa kaikkien kasvien kasvatusta luomalla kasvihuonemaiset olosuhteet. Voit rakentaa lasiterassista tai lasitetusta parvekkeesta viihtyisän keitaan, jossa on mukava aloittaa ja lopettaa kasvukauden fiilistely. Kutsuvassa tilassa on helppo rentoutua tai tarttua toimeen.
Kasvien ja istutusastioiden määrän suhteen kannattaa pitää mielessä parvekkeiden sallittu painokuormitus etenkin monivuotisia kasveja kasvattaessa. Isojen kasvatuslaatioiden paino nousee helposti yli sadan kilon, kun multa on märkää.
Lasitus luo otolliset olosuhteet terassi- ja parvekeviljelylle
Hyötykasvien viljelytrendi on jatkunut jo muutaman vuoden. Nykyisin on jalostettu hyvin satoa tuottavia ja helposti viljeltäviä lajikkeita myös parveke- ja terassiviljelyyn. Kasvatus onnistuu siis myös ruukuissa ja amppeleissa. Lasitettu parveke ja terassi toimii kasvihuoneen tavoin ja pidentää kasvukautta. Esimerkiksi munakoiso, yrtit ja tomaatit viihtyvät hyvin lämpimässä ja valoisassa lasitetussa tilassa.
Näin onnistut terassi- tai parvekeviljelyssä
- Suosi oman kasvuvyöhykettä ankaramman alueen kasveja sillä ruukku on avomaata vaativampi kasvupaikka.
- Valitse tarpeeksi iso ruukku ja laadukas kasville sopiva multa
- Muista lannoittaa kullekkin lajille sopivalla lannoitteella
- Varjosta ja tuuleta lasitettua tilaa hellepäivinä
- Muista säännöllinen kastelu
- Pidä silmällä mahdollisia tuholaishyönteisiä ja tarvittaessa torju ne biologisilla torjunta-aineilla
Hyötyökasveista syötävää ja silmäniloa
Monet hyötykasvit toimivat myös parvekkeen ja terassin koristeina sen lisäksi että ne tuottavat syötävää. Ne voivat tulla myös edullisemmaksi kuin kesäkukat.
Salaatteja, herneitä ja syötäviä kukkia voi kylvää suoraan ruukkuun tai parvekelaatiikkoon. Toinen helppo tapa on ostaa valmiita taimia ja istuttaa niitä.
Tomaatin kasvatus parvekkeella tai terassilla
Tomaateilla saa tilaan väriä ja myös vaihtelevuutta korkeudessa ja muodossa. Miltei kaikki kirsikkatomaatin lajikkeet sopivat ruukkuun aurinkoiselle ja lämpimälle lasitetulle terassille ja parvekkeelle. Rentoversoiset lajikkeet sopivat erityisesti amppeleihin ja pensastomaatit ruukkuihin. Korkeaksi kasvavista runkotomaateista saa tehtyä näyttävän viherseinämän tukemalla sen säleiköllä tai naruilla. Tärkeää tomaatin kasvatuksessa on huolehtia säännöllisesti sen veden ja ravinnon saannista koko kasvukauden ajan.
Perunan viljely ruukussa
Toinen ruokaisa, kiitollinen ja yllättävän kaunis viljeltävä on peruna. Sen kasvattaminen onnistuu jopa ämpärissä tai ruukussa! Perunan lehdistö on kaunis ja kukinto herkkä.
Mansikat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä lasitetulla parvekkeella
Amppelimansikka on oivallinen valinta pieneen tilaan. Kotiin saapuessa se kannattaa istuttaa isompaan amppelliin. Amppelimansikasta on saatavilla montaa eri lajiketta. Myös sievä ja matala monivuotinen kuukausimansikka viihtyy ruukuissa ja kukkalaatikoissa. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että astia on talvehtimiseen sopiva.
Muita terassi ja parvekeviljelyyn sopivia hyötykasveja ovat amppelikurkku, ananaskirsikka ja napostelupaprika. Kesäkurpitsasta kannattaa valita lajike, joka kasvaa pensasmaisena eikä roiku näin pitkin ruukun reunoja. Munakoisoksi sopii lajike, joka kasvattaa pieniä hedelmiä.
Yrteillä ja salaateilla väriä, tuoksuja ja makuja terasille ja parvekkeelle
Yrtit ovat loistava lisä terassi- ja parvekeviljelyyn. Ne toimivat osana vihersisustusta, mutta ovat myös lähellä keittiötä tai grilliä kätevästi ulottuvilla ruokaa laitettaessa.
Oikein paahteiselle paikalle kannattaa valita kuivuudessa viihtyviä yrttejä kuten oregano, tinjami, salvia, laventeli ja ranskalainen rakuuna. Grillin läheisyyteen voi laittaa kasvamaan salviaa, persilijaa ja ruohosipulia, joista saa satoa jo varhain. Tinjami, salvia ja rosmariini antavat puolestaan satoa pitkään. Runkotomaatin juurella viihtyy hyvin kumppanuuskasvi basilika.
Salaatti-istutukseen saa väriä valitsemalla punalehtisiä, tummia ja vaaleampia lajikkeita. Kirjava viinisuolaheinä maistuu kirpeänä salaatin seassa.
Syötävät kukat kuten kehäkukat tuovat myös väriä koko lasitettuun tilaan. Niitä on ihana käyttää kesäjuhlien ruokien ja leivonnaisten koristeluun. Myös monivuotisen ja aikaisin satoa tuottavan iisopin eli ruohosipulin pienet kukat käyvät koristeluun.
Yrteistä kannattaa nauttia korjaamalla ahkerasti satoa. Samalla hoidat yrttejä haaroittamalla niitä ja tekemällä niistä tuuheampia ja tukevampia.
Oikean mullan valinta ja riittävä multatilan tärkeys
Parvekeelle ja terassille kannattaa valita mahdollisimman tilavia ruukkuja ja kasvusäkkejä, sillä pienessä tilassa multa kuivahtaa nopeasti. Mullan määrässä ei siis kannata tinkiä, mutta myös mullan laatu ja oikean mullan valinta on tärkeää. Hyvä multa pysyy pitkään kosteana ja kostuu puolestaan helposti kuivumisen jälkeen. Pienissä ruukuissa vermikuliitti auttaa pidättämään kosteutta.
Lannoitus
Lannoitus on tärkeää kasvukaudella ja se on syytä tehdä lajikohtaisten vaatimusten mukaisesti. Kasvukauden hoitoa helpottaa varastolannoitus, jossa taimien väliin tehdään istutuksen jälkeen lannoitetta varten kuoppa. Varastolannoitus täytyy tehdä vain kerran kesässä, koska lannoitetta vapautuu kasvin käyttöön vähitelleen koko kasvukauden ajan. Varastolannoitus sopii kesäkukille, taimikasvatukseen, huonekasveille, yrteille ja salaateille, tomaatille sekä kurpitsoille. Arimmille kasveille kannattaa myös parvekkeella ja terassilla tehdä syyslannoitus elokuussa.
Näitä kasveja voit kasvattaa parvekkeella ja terassilla
- Hyötykasveja kuten munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, napostelupaprikaa, amppelikurkkua ja perunaa
- Kesäkukkia
- Erilaisia yrttejä ja salaatteja
- Koristeheiniä
- Monivuotisia kasveja kuten sipulikasveja, perennoja, pikkupuita ja pensaita
Tuholaiset ja torjunta
Lasitettu parveke ja terassi ovat valitettavasti kasvien lisäksi otollisia myös tuholaishyönteisille. Jos huomaat ripsiäisiä, vihannespunkkeja tai kirvoja, kannattaa avuksi ottaa biologinen torjunta.
Maksimoi tilankäyttö ja luo rytmiä tilaan kasveja ryhmittelemällä
Amppeleilla sekä erilaisilla seinä- ja lattiahyllyillä saat lisää kasvatustilaa lasiterassille ja -parvekkeelle. Myös monitasoinen rullakko on kätevä pienessä tilassa. Sen hyllyille mahtuu monta kukkaa ja yrttiä kasvamaan ja sitä voi rullien avulla liikutella helposti varjoon ja valokylpyyn tarpeen mukaan.
Kasvi viihtyvät luonnossakin toistensa seurassa, ryhmittele ne siis myös terassilla ja parvekkeella asetelmiksi. Runsautta asetelmaan saat laittamalla esimerkiksi lattiahyllyn tai pyödän päällä olevan ruukkuasetelman seuraksi amppelikasveja roikkumaan katosta. Asetelmaan kannattaa valita erikorkuisia kasveja ja myös struktuuriltaan, väriltään ja kooltaan erilaisilla ruukuilla saat elävyyttä.
Vie viherkasvit kesäksi lasitetulle terassille tai parvekkeelle
Myös viherkasvit voi siirtää nauttimaan kesästä lasitetulle parvekkeelle tai terassille. Samalla saat vähän lisää tilaa sisälle. Ulkona viherkasvit saavat paljon valoa ja viihtyvätkin siellä hyvin toukokuusta lokakuulle. Keväällä kannattaa malttaa ja odottaa, että hallayöt ovat takana. Viherkasveja voi totutella viilempään ilmaan pitämällä niitä ulkona lyhyitä aikoja kerrallaan. Syksyä kohti kesän ulkona olleet kasvit sopeutuvat viileneviin öihin paremmin, mutta ne kannattaa siirtää sisälle ennen yöpakkasten tuloa.
Jotkin viherkasvit kestävät viileää paremmin kuin toiset. Ulkona viihtyvät hyvin esimerkiksi palmut, huonekuusi, muratti, rahapuu, mehikasvit, lankaköynnös ja erilaiset juorut.
Viljelyastiat ja ruukut
Parvekkeelle ja terassille kannattaa valita reiällisiä, aluslautasellisia tai altakasteluruukkuja. Reittömän ruukun pohjalle on hyvä tehdä salaojakerros kevytsorasta, joka kannattaa erottaa mullasta suodatinkankaalla. Astioiden on hyvä olla myös puhtaita.
Ruukkujen ja laatikoiden pohjaan voi ruuvata pyörät. Kaupoissa on myynnissä ihan tätä varten pyöräillisiä ruukkulautasia. Näin painavia viljelyastioita on helppo liikutella pienessä tilassa.
Monivuotisten kasvien kasvatus parvekkeella ja terassilla
Myös monet monivuotiset kasvit, kuten perennat, pikkupuut, pensaat ja ruohovartiset kasvit voi kasvattaa ruukuissa parvekkeella ja terassilla. Ne tuovat lasitettuun tilaan ihan erilaisen tunnelman ja tyylin kuin pelkillä kesäkukilla somistaminen. Toki yksivuotiset kasvit sopivat monivuotisten sekaan. Kun mukaan valitaan vielä hyötykasveja, saadaan tilaan vaihtelua ja virkistävää rytmiä.
Monivuotiset kasvit talvehtivat parhaiten isoissa ja kevyissä termoruukuissa. Multatilan tulee olla yhtä suuri kuin se, minkä kasvi vaatisi avomaallakin pärjätäkseen.
Ruukkuihin istutetut monivuotiset kasvit kaipaavat vain kevyttä lannoitusta, leikkausta ja mullan lisäämistä keväällä. Kesällä riittää kastelu ja lannoitus. Syksyisin ilmojen viilentyessä kastelua kannattaa vähentää, sillä märkänä multa jäätyy pakkasten saapuessa. Syksyisin kasvit voi peitellä talvilepoon ja muut kuin termoruukut suojata esimerkiksi huovilla tai pakkaspeitteillä. Eristeenä esimerkiksi istutussäkkien pohjalla voi käyttää styroxlevyjä.
Lähteet: biolan.fi, kekkila.fi, Kotipuutarha 4/2022, Kotipuutarha 5.2022, Terassi-lehti erikoisjulkaisu 2022, Viherkoti 2019, Viherpiha 3/2019
Kiinnostuitko terassilasituksesta?
Asiantuntevat jälleenmyyjämme ympäri Suomen suunnittelevat kanssasi kotiinne ja perheenne tarpeisiin sopivan lasituksen. Tarvittaessa voitte myös saada koko terassin rakennettuna perustuksista asennukseen saakka avaimet käteen -periaatteella.