TYKS:n psykiatrisen sairaalan 1-vaiheen rakentaminen käynnistyi kaivuutöillä tammikuussa 2022. Rakennuksen käyttöönotto tapahtui elokuussa 2024. Mittavan urakan pääurakoitsijana toimi Skanska Talonrakennus Oy. Alutec toimitti kohteeseen alumiini- ja peltiovia, lasiseiniä ja ikkunoita.
Kohdetiedot:
• Pinta-ala: 20 000 brm2
• Budjetti 76 M€
• Yhteensä 112 sairaansijaa
• Sairaalassa noin 450 työntekijää
Näin isossa hankkeessa eri ammattilaisten sujuva yhteistyö on kaiken a ja o. Skanskan vastaava työnjohtaja Janne Riikonen, Alutecin projektimyynnistä vastannut Markus Heikkinen, suunnittelija Tero Jämsä, asennustyönjohtaja Juha Laine sekä Forssan Metallityöt Oy:n toimitusjohtaja Vesa Lundström kertovat kukin näkökulmistaan, miten hanke vietiin erityisvaatimuksineen aikataulussa laadukkaaseen lopputulokseen.
Alutecin toimittamat tuotteet:
• Alumiiniovia 119 kpl
• Turvasoluovia 306 kpl
• Lasiseiniä ja ikkunoita yhteensä 652m2
Turvaovissa Alutecin yhteistyökumppanina oli Forssan Metallityöt Oy.

Yhteistyö alkaa jo tarjousvaiheessa
– Tarjouspyynnössä on tarve ja me ratkaisemme sen mukaan oikean vaihtoehdon. Tässäkin tapauksessa järkevin vaihtoehto haettiin neuvotteluissa, yhdessä Skanskan työmaaporukan ja hankinnan kanssa, Alutecin Markus Heikkinen kertoo.
Asiantuntemus onkin paikallaan jo tarjousvaiheessa, jotta toteutettava ratkaisu toimisi myös käytännössä.
– Tässä tapauksessa lasiseinäsuunnitelma oli sellainen, jota ei voinut toteuttaa ja esitimme vaihtoehdon. Tapanamme on kertoa avoimesti, jos jokin kohta suunnitelmasta ei voi tai ei ole järkevä toteuttaa. Mielestämme on parempi olla rehellinen, kuin törmätä vaikeuksiin rakennusvaiheessa, Markus kertoo tarjousvaiheesta.
Tarjouspyynnössä oli jo hyvin toimitukset lohkottu, mutta Alutecin ja Markuksen tapana on varmistaa asiat.
– Kysyn aina neuvotteluissa toimitusaikataulun ja yhdistän tiedon meidän tuotantomme antamiin tietoihin. Näin saamme aikaa realistiset toimituserät, Markus kertoo.
Ennakoiva tarkastus varmistaa rakentamisen sujuvuuden
Skanskalta työmaalla oli kaksi työnjohtajaa. Janne Riikonen oli kohteessa vastaavana työnjohtajana ja Alutecin töissä urakkavalvojana.
– Alutec oli minulle uusi tuttavuus. Heiltä tuli budjettiin sopiva ja suunnitelmien mukaiset ratkaisut, Skanskan Janne Riikonen kertoo.
Arkkitehdiltä tulleet suunnitelmat olivat suuntaa antavia, joten niistä osaa piti muuttaa käytäntöön sopiviksi.
– Yksinkertaisuudessaan prosessi menee niin, että meille annetaan suunnitelma ja urakoitsijan tulee ratkaista toteutus. Alutecilla tiedettiin, miten asiat ratkaistaan ja heiltä tuli meille mittakuvat.
TYKS:n projektissa kaikki oli kohdallaan, paitsi terassin päätylasiseinän suunnitelmaa jouduttiin muokkaamaan.
– Miehemme tarkastivat työmaalla mitat ja sen mukaan tein onnistuneet suunnitelmat, Alutecin suunnittelija Tero Jämsä kertoo.
Myös Skanskan Janne Riikonen nostaa ennakoivan tarkastuksen arvon esille:
– Alutecilta tuli hyvät listat, jos asennusaukoissa oli puutteita. Oli todella hyvä, että aukot tarkastettiin etukäteen, eikä vasta kun asennettavat tuotteet ovat jo tontilla.
Psykiatrinen sairaala on kohteena erityislaatuinen, ja se ilmeni varsinkin Alutecin toimittamien ja Forssan Metallityöt Oy:n valmistamien turvasoluovien kohdalla.
– Äänien vaimennuskyky piti näissä ovissa olla korkealla tasolla. Erityistä oli myös lukitusmekanismi ja ettei ovien sisäpinnoissa saanut olla mitään heloja tai muita ulkonevia osia, Forssan Metallityöt Oy:n toimitusjohtaja Vesa Lundström kertoo.


Toimitusvarmuus ja tiedon jako asennusvaiheen pohjustajana
Kohteessa on kuusi kerrosta ja kellari. Alutecin satojen ovien ja satojen neliöiden lasiseinätoimitukset alkoivat kesällä 2023.
– Alutecilta tuli paljon tavaraa. Me puhumme lohkotuista toimituksista. Lasiseinien asennuksista aloitettiin kesällä -23, ikkunat tulivat syksyllä ja sen jälkeen metalliovet. Kaikki toimitukset tulivat sovitusti ajallaan, Janne jatkaa.
Rakennusvaihe oli Alutecilla ennakkoon valmisteltu hyvin ja myös tarvittavat resurssit olivat takaamassa töiden etenemisen. Paikalla oli kaksi Alutecin asennustyönjohtajaa, jotta tieto ja tilanteet eivät ole yhden ihmisen varassa.
– Pidimme viikoittain myös sisäisen palaverin, jossa oli mukana tuotantommekin. Näin tiesimme kaikki missä mennään työmaalla ja tuotannossa. Meillä oli antaa työmaalla faktaan perustuvia vastauksia, Alutecin asennustyönjohtaja Juha Laine kertoo.
– Asennukset sujuivat hyvin. Jotain pieniä säätämisiä saattoi olla tarkastuskierroksilla, mutta asennusporukka oli hyvä, Janne Riikonen kiittelee asennusvaiheessa mukana olleita.
Lopputulos
Skanskan Jannelle Alutec oli uusi tuttavuus. Alutecin projektiryhmälle Skanska oli puolestaan tuttu kumppani, mutta silti projektin sujuvuus yllätti positiivisesti – Markuksen sanoittamana jopa ”hämmentävän hyvin näin suureksi projektiksi”. Yhteistyöllä, tarkkaavaisuudella ja huolellisuudella sudenkuopat pystyttiin välttämään.
Alutecin suunnittelija Tero Jämsä nostaa esille myös lopputuloksen kannalta tärkeän yhteydenpidon Forssan Metallityöt Oy:n kanssa.
– Tein tilaukset Forssaan ja olimme viikoittain tekemisissä. Tiiviillä yhteistyöllä saimme projektin maaliin laadukkaasti.
– Meillä on Alutecin kanssa pitkä kumppanuushistoria. Tälläkin kertaa oli mukava tehdä yhteistyötä. Pystyimme vastaamaan huutoon, toteaa puolestaan Forssan Metallityöt Oy:n toimitusjohtaja Vesa Lundström.
TYKS:n Psykiatrisen sairaalan rakennushanke oli mittava ja asetti käyttötarkoituksellaan erityisvaatimuksia kaikille rakentamisessa mukana olleille. Skanska Talonrakennus Oy:n Janne Riikonen on tyytyväinen omasta ja myös asiakkaansa puolesta.
– Minulle jäi positiivinen kuva Alutecista. He paikkasivat hieman puutteellisia lähtösuunnitelmia. Kysyin myös meidän takuuvastaavalta mestarilta mielipidettä lopputuloksesta, ja isoja murheita ei ole havaittu. Jotain normaaliksi todettavia ovien kiilaamista on ollut ja rakennusvaiheessa syntyneiden kolhujen korjaamista. Kaikki on hoidettu kuntoon ennen käyttöönottoa. Ja tärkeimpänä palautteena saimme loppukäyttäjiltä positiivista palautetta, Skanskan Janne Riikonen kertoo.
Alutecin vinkit onnistuneeseen projektiin:
• tiedon jako ja tiedon kulku tarjousvaiheesta rakennuksen luovutukseen asti
• varmistavat tarkennukset ennen toteutusta
• valmius antaa suunnitelmiin käytännön toteutuksen näkökulma
• logistiikan ennakointi
Herättikö aihe kiinnostusta tai kysymyksiä?
Ole yhteydessä Aluteciin!
Lisää aiheesta:
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tutustu myös:
Kuvat: Varsinais-Suomen hyvinvointialue